logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Mandag 18. januar  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 TETTSTEDET HOMMERSÅK: Turforslag
Mandag 09.05.05
Sykkeltur: Grønn rute gjennom Hommersåk


Riska Fotballplass

Lekeplassen i Breivikdalen

Friområdet ved Frøylandsvannet

Kart over sykkelløypa (klikk på kartet for større versjon)
Sandnes kommune har satt opp ei grønn sykkelrute som går gjennom hele Hommersåk.

Sykkelruta går slik:

Stemmen og Frøylandsparken
Den grønne ruta på Hommersåk er ca. 7 km lang og har utgangspunkt i bunnen av Hommersandbakken, ved Stemmen. Dersom du velger å sykle løypa mot Maudland først, går turen på grusvei gjennom parken v/ Stemmen, opp Frøylandsparken mot Kvernhuset i Frøylandsbekken. Her bør en ta en liten avstikker ( 10 m ) bort til Kvernhuset for å beundre det fine anlegget. Dessuten ser en minnesteinen over de 8 innbyggerne i Riska som omkom v/ Marøy 2. desember i 1893 på vei fra Stavanger til Hommersåk da en av de åpne møllerbåtene gikk ned i en forferdelig storm.

Etter denne stoppen er løypa noe bratt – med den verste kneika gjennom skogen ikke langt fra kvernhuset. På toppen av bakken kjenner nok de fleste at pusten går fortere, og de minste må nok ha en godbit før turen går videre mot Maudland skole.

Maudlandslia/Frøyland
Maudlandslia boligområde ble bygget på slutten av 1980-årene. Vi følger gang- og sykkelveien langs Maudlandsveien, og vel oppe ved skolen starter utforbakkene ned mot Kvitlåveien og boligfeltet ved Frøylandsvannet. Turen fortsetter gjennom rolige boligområder mot Sandalen og svinger seg ned gjennom friområdet langs Frøylandsvannet. Et tips er å ta en rast på en av lekeplassene, eller kanskje en volleyballkamp på volleyballbanen. Omgivelsene gjør at det er lett å forstå hvorfor mennesker trives godt i Maudlandslia! Nå er en god tredjedel av ruta unnagjort og det er bare å glede seg til resten også.

Ruta fortsetter forbi frikirka og storkiosken og ut på sørsiden av Maudlandsveien, forbi den gamle stemmen bygget av naturstein. Stemmen demmer opp Frøylandsvannet som er vannmagasin til det private kraftverket i Hommersåkvågen. Vi sykler videre på fortauet langs Maudlandsveien mot Frøyland. Boligutbyggingen på Frøyland nærmer seg 25 år. Her var tidligere gårder og enkelthus med store frukthager. Vær obs når du krysser Hommersåkveien for å komme over til Frøyland vest.

Eskemyr
Vi sykler bort til Eskemyrveien, krysser denne og videre gjennom Hagabakka som er den nyeste delen av boligområdet i Eskemyr. Boligfeltet i Eskemyr var det første nymoderne byggefeltet som kom i Riska. Eskemyrveien ble gjennomgående til Hommersåkveien på Frøyland samtidig med at Hagabakka ble bygget ut noen år senere. Videre tar vi turen forbi fotballanlegget til Riska fotballklubb. Området er blitt rustet opp i den senere tid, og fremstår nå som en fin stadion.

For å komme ned i Lifjellveien må vi ned en bratt gangsti. Her er det nok best at de minste går av sykkelen og får hjelp ned.

Nå er vi midt i den eldste delen av boligområdet i Eskemyr som ble etablert tidlig på 1970 tallet. Det er mulig å sykle fra Lifjellveien til Nordafjellveien, en snarvei med liten trafikk som er et godt alternativ til Eskemyrveien. Når Eskemyr er unnagjort bærer det over Riskaveien, og vi må igjen være ekstra observante når vi krysser fylkesveien.

Kyrkjevollen
Så bærer det opp på Kyrkjevollen, via Kyrkjevollveien. Ved denne veien ligger det gamle ”Smidt huset” hvor familien Smidt budde i gamle dager. Denne gården låg i den tid langt inne i skogen. I dag er bygningen restaurert og eierne har mange slags dyr som det kan være kjekt å beundre av de minste syklistene.
Sykkelruten er forholdsvis flat langs Kyrkjevollveien, men før vi har nådd Kyrkjevollen skole har nok selv den mest drevne syklisten kjent at kroppen må jobbe litt ekstra for å komme først opp bakken. Ved skolen er det mulig å ta nok en pause og la de minste få boltre seg på fotballbanen, volleyballbanen eller med apparatene i skolegården. Kyrkjevollen ble etablert som boligområde på 1980 – tallet.

Nå er det relativt flatt der ruta fortsetter gjennom Kamskjellveien, Blåskjellveien og Breivikveien. Hvis det er sommer og varmt i været, er det herfra mulig å ta en avstikker ned til Breivik der det er offentlig badeplass. Fra Breivikveien går den grønne ruten videre inn i deler av Hjerteskjellveien før vi kommer til Ileveien og den nye kvartalslekeplassen i Breivikdalen. Her krever nok de minste å ta en pause for å prøve ut alle de nye mulighetene området byr på.

Hommersåk
Når sjokoladen og kaffen er fortært, bærer det ut på den siste etappen opp Lineveien og gjennom skolegården til Hommersåk skole. Skolen er bydelens eldste, og har eldst bygningsmasse, men den absolutt mest spennende skolegården. Gjemmeleken er en flott lek å ha her.
Nå triller du videre ned ”Skolebakken” til Stemmen, idyllen i bydelens sentrum, Hommersåk, som var utgangspunktet for turen. Forhåpentligvis har den grønne ruta på Hommersåk gitt deg en god sykkelopplevelse som frister deg til å sykle ruta en gang til eller en annen gang – og da kanskje motsatt vei.

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS