logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Søndag 24. januar  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 TETTSTEDET HOMMERSÅK: Historikk
Torsdag 01.07.04
Dagligvarehandel i Riska


Sævareids Kolonial i Vågen, fotografert rundt 1930. Bygningen brant i 1935 og ble erstattet med et nytt butikkbygg.

Den nye butikkbygningen til Sævareids Kolonial. Brødkassen til høyre i bildet stammer fra baker Sædberg i Stavanger. Derfra fikk man leveranser av brød.
Mange har prøvd seg på kolonialvarehandel i Riska, men få lyktes så godt som Handelslaget og Sævareid.

Etableringen av mølla nede i Vågen startet en ny epoke i Riska. Optimismen var på topp, og mange benyttet anledningen til å etablere seg innen nye sjanser. En av disse var en tjenestejente på Hommersåk. Hun het Rakel Einarsdotter og var fra Varhaug. I 1875 var hun ansatt hos Andreas Monsen på Hommersåk, men ikke lenge etter fikk hun satt opp et lite hus nede i Vågen inne på Andreas Monsens’ eiendom, og drev handel der. Huset er første gang nevnt i april 1878 da hun lånte penger mot pant i dette huset. Samme måned var ”handlerske Rakel Elisabet Einarsen, Hommersåk” fadder til et barn av en tilflyttende møllearbeider. Rakel ble gift med Mons Monsen fra Lauvås, en slektning av Andreas Monsen. Mons drev med jakt og var til sjøs, mens Rakel drev landhandelen. Mannen hennes døde allerede i 1890 av tuberkulose, og senere i 1890-årene solgte Rakel handelen sin og reiste til Amerika med barneflokken.
Aanen Aslaksen var fra Avaldsnes. Han var egentlig smed, men fikk seg arbeid på den nystarta mølla. Da Rakel Monsen reiste til Amerika, kjøpte Aanen huset hennes. Kona hans, Kristina, drev så kolonialhandel til begynnelsen av 1900-tallet.

Fra 1877 hadde Hans Iversen fra Haualand hatt et lite småbruk nede i Vågen. Han var tømmermann, men i 1890-årene startet han butikk. Etter at Møllå ble bygd om til sildoljefabrikk flyttet han vekk.
Huset og forretningen tok ble overtatt av Ludvig Hogstad i 1905. Han solgte det gamle våningshuset og bygde nytt på den øvre siden av veien. Her hadde han butikken, og i tillegg satte han opp bakeri på eiendommen. Der hadde han en baker i arbeid.
Ludvig solgte forretningen i 1917 til nordlendingen Einar Knutsen, som kom hit fra Stavanger. Fra 1918 overtok Knutsen i tillegg som poståpner. Knutsen arbeidet ikke som handelsmann lenge. En stund leide han forretningen ut til Hans Riska, og i 1925 solgte han den. Senere hadde han butikk i Stavanger. Fra 1919 var det også telefonsentral i dette huset, og det var først Knutsen, senere Riska og fra 1925 Sævareid som var stasjonsholder, som det het.
Engel Sævereid kom fra Odda. og var gift med Agnes Uglehus, som også var fra Hardanger. Han kjøpte forretningen til Knutsen i 1925 og tok også over som poståpner. Ellers drev han bakeriet med egen baker, i tillegg til telefonsentralen. Sentralen hadde en kapasiteten på 25 nummer, men til å begynne med gikk det litt tregt å få abonnenter. Første året var det ni, og i 1928 var det ikke kommet mer enn fire nye abonnenter. Fra da av gikk det lettere, og i 1930 var antall abonnenter kommet opp i 19. Antall linjer økte også etterhvert, og i begynnelsen av 1930-årene ble det bygget linje blant annet til Vier.

Sjømann Gerhard Hansen fra Askøy giftet seg til gården på Bjelland, men det var ikke lenge han var bonde. I 1903 bygde han seg hus i Vågen. Han fikk seg arbeid på sildoljefabrikken, mens kona Maria Bjelland drev handel. Datteren Petra stod også i forretningen, og da faren ble ansatt som poståpner i 1907 var det Petra som hadde posten.
I 1910 kjøpte Ole G. Usken denne handelsplassen. Han var egentlig steinarbeider og hadde arbeidet med kaianlegg for Statens vegvesen. Nå drev han som handelsmann og poståpner et par år, men gikk tilbake til kaiarbeidet.
Så overtok Guttorm Rogdeberg denne forretningen og posten. Han var fra Ullensvang i Hardanger og drev som kjøpmann i Vågen i fire år, før han flyttet til Høle for å drive handel der. Etter at Rogdeberg hadde flyttet i 1916, var Thomas Tønjum handelsmann og poståpner et par måneder. Så kjøpte Alfred Abrahamsen forretningen, men han sluttet av med handelen og tok i stedet over driften av sildoljefabrikken fra 1917.

I 1919 ble Riskakvervens Forbruksforening stiftet, eller Hommersåk Handelslag som det senere ble kalt. Man reiste en forretningsbygning på kaien med butikklokale i første etasje og bolig for bestyreren oppe. Guttorm Rogdeberg kom til bygda igjen og var bestyrer for handelslaget i tretti år. Handelslaget har drevet kolonial, medisinutsalg og salg av jernvarer, og drives den dag i dag. Ellers har de omsatt kraftfór og gjødsel for mølla ved siden av, i tillegg til bensin og diesel. Bygningen på kaien brant på 50-tallet, og det ble reist en ny bygning litt lenger inne i Vågen.

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS