logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Søndag 24. januar  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 RISKADAGENE: Tidligere arrangement
Fredag 01.06.01
Gave som redder liv

Den er ikke stor i størrelse, men når det gjelder er den stor av betydning. Hjertestarteren som Riska brannvesen fikk i gave under fjorårets Riskadager kan være avgjørende for å redde liv.

Brannvesenet har hatt hjertestarteren i nærmere ett år nå, og den er blitt brukt på tre av fem utrykninger så langt.
- For bygdefolket og oss her på brannstasjonen gir det trygghet å ha dette instrumentet. Vi har fått den for å hjelpe folk her i området, sier brannmann Karl Haugland. Det var han som tok imot gaven på vegne av brannvesenet i fjor.
- Hvordan virker den?
- Når vi rykker ut og kommer til en som ligger livløs, sjekker vi først pust og puls. Mens en av oss på laget tar seg av munn til munn-metoden, kobles maskinen på av den andre. Så gir maskinen status for pasienten og sier fra om vi skal gi støt eller ikke. Den jobber hele tiden, samtidig som vi utfører gjenopplivningsforsøk, forteller Haugland. Den som styrer maskinen har også ansvar for hjertemassasje på pasienten. Selve målingen skjer ved hjelp av to puter som festes på skulderen og under armen ved hjertet. Hjertestarteren er en intelligent maskin som forteller mannskapet hva de skal gjøre. Dersom det ikke er mer å gjøre for en pasient, gir den heller ikke noe støt.

Ekstra oppgave
- Hvordan var det før dere fikk hjertestarteren?
- Da rykket vi ikke ut til ulykker, i alle fall hendte det svært sjelden. Ambulansen tok seg av slike tilfeller. Men etter at starteren kom har vi fått en ekstra oppgave med å rykke ut på slike oppdrag også, svarer han. Dette betyr i praksis at hjelpen kan komme mye tidligere enn det tar for ambulansen å rykke ut fra Sandnes eller Stavanger.
- Legehelikopteret kommer selvsagt raskt, men vi rykker ut og gjør jobben helt til ambulansepersonellet kommer og tar over, tilføyer brannmannen. Hjertestarteren har også et datakort som logger det som skjer, og som sykehuset kan analysere ved behov.

Berømmer engasjement
Noe av overskuddet fra årets Riskadager skal settes av til en pott som har som formål å anskaffe en nyere modell av hjertestarteren. Dette skjer ikke over natten, men er et langsiktig mål. Den nyeste modellen har flere funksjoner og vil bli kjøpt inn om noen år når potten blir større. Karl Haugland berømmer Lions for engasjementet de har for lokalmiljøet.
- Vi takker klubben for det de gjør og har gjort for bygda gjennom å gi dette apparatet til oss. Det gir ekstra trygghet å ha den tilgjengelig på utrykningene, sier Karl Haugland.
Brannvesenet i Riska har fire lag som hver består av fire personer. De fleste har jobb utenom og blir innleid til bestemte tider. Alle blir forøvrig kurset annethvert år.


Eivind Motland

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS