logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Tirsdag 28. september  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 RISKADAGENE: Riskadagene 2016
Torsdag 26.05.16
Søndagsskole for alle på Riskadagene


Alltid gøy på søndagsskolen.
Søndagsskole var noe ”alle” gikk på for 50 år siden. Hundretusener av nordmenn har gjennom tidene stiftet bekjentskap med dette konseptet. Søndag 5. juni samles både barn og voksne til felles søndagsskole på kaien.

Noen historiske linjer:
Begrepet ”søndagsskole” ble antagelig brukt første gang i England i år 1780. Ideen var å gi Englands barn opplæring i den kristne tro gjennom en undervisning på søndager, fordi søndagen var den eneste ”ledige” dagen barna da hadde. Den norske virkeligheten var at barna fikk kristendomsopplæring gjennom grunnskolen (den gang kalt allmueskolen og etter hvert folkeskolen). Dissenterloven (av 1845) forpliktet ikke-lutherske kirkesamfunn til å undervise egne barn i kristendom. Derfor var det blant de frikirkelige det virkelig ”tok av” med søndagsskole på midten av 1800-tallet. Etter hvert ble søndagsskole mer og mer vanlig også i Den norske kirke.

Landets første søndagsskole ble startet av den da 20 år gamle Svend Svendsen. Han samlet barna i Dues sal i Stavanger kl 08.00 hver søndag morgen, 50 søndager i året. Sakte men sikkert vokste søndagsskolen landet over. Etter at Norsk søndagsskoleforbund ble etablert i 1889, eksploderte det. For å løse kirkens utfordring med å undervise de døpte barna ble mengder av landets nye skolebygninger tatt i bruk for å gjennomføre søndagsskole. Søndagsskoler poppet opp i nærmest hver bygd og by i hele landet. Veksten fortsatte uavbrutt helt til etter 2. verdenskrig. Norsk søndagsskoleforbunds jubileumsbok (skrevet i 1944) omtaler veksten som bemerkelsesverdig. Boken beskriver at 69 prosent av alle barn i skolepliktig alder (7-14 år) i 1943 gikk på en av landets mange søndagsskoler. I 1950 gikk over 200 000 norske barn på søndagsskole. Siden 50-tallet, har antallet søndagskoler og antallet barn i søndagsskolen hatt en dalende kurve. I nyere tid har tallene stabilisert seg med omkring 50 000 barn som regelmessig nå går til en av landets omkring 2000 søndagskoler.

Søndagsskoler i Riska
Historisk sett, har søndagsskolen også stått veldig sterkt i Riska. Noen mindre søndagsskoler har blitt lagt ned i nyere tid, men fortsatt står søndagsskolen både sentralt og sterkt både i bedehuset, Riska kirke, Betel, misjonshuset og på Lauvås bedehus. Felles for disse søndagsskolene er en visjon om å gi Jesus til barna. På samme måte som Jesus satte barna i sentrum, ønsker disse å sette barna i sentrum av sin virksomhet. Torgeir Lauvås fra Riska bedehus leder den felleskirkelige komiteen kalt ”Sammen for Riska”. Han forteller at alle søndagsskoler årlig samarbeider om en søndagsskoletur hvor hele bygda inviteres til en utendørs-samling med lek, sang, grilling og massevis av aktiviteter for liten og stor. Årets tur går til Nordlys leirsted på Alsvik, den 29 mai kl 11.00. Torgeir håper å se mange fra bygda på denne samlingen!
Utenom denne felles-samlingen driver alle disse fem forsamlinger sine søndagsskole hver for seg. Selv er Torgeir engasjert i søndagsskolen på Lauvås. Han forteller at søndagsskolen på Lauvås har blitt drevet av ildsjelene Rigmor og Arnfinn Hetland gjennom 40 år. ”Var det opp til meg skulle ekteparet Hetland hatt kongens fortjenestes-medalje i gull for lang og trofast tjeneste”, sier Lauvås med et glimt i øye. Arnfinn Hetland kan fortelle om ny giv og stor optimisme for søndagsskolen på Lauvås om dagen. Vi har fått nye og yngre ledere, så vi har nå godt med ledere som kan gi god oppfølging til de som kommer. Hetland trekker også fram noe av det unike på Lauvås, som at søndagsskolen stadig tar småturer til ”glemte steder” i nabolaget. ”Dette syns ungene er veldig kjekt”, sier Hetland med stor entusiasme.

Knut Idland som er pastor på Betel forteller at barnearbeid alltid har vært en svært sentral del av menighetens arbeid. Etter flere år med søndagsskole hjemme hos familien Olga og Sigmund Kristoffersen på 80-tallet utviklet arbeidet seg til Betels menighetsetablering i 1990. Gjennom 25 år har vi drevet utstrakt arbeid for barn og unge i Hommersåk. Ukentlig besøker ca. 200 barn og unge ulike tilbud som Gledesbud (barnekor annenhver tirsdag kl 17), Antenne (Klubb for 4-7.klassinger, fredager kl 18), Connect (ungdomsarbeid, fredager kl 20). I følge Idland når arbeidet langt utenfor menighetens ”egne rekker”. I forbindelse med gudstjenesten på søndager kl 11 kjører vi søndagsskole for barn i alderen 3 år til 7. Klasse. Godt tilbud til barn- og ungdom er det viktigste arbeidet vi driver. Vi har satt oss et skyhøyt mål – nemlig at vårt barnearbeid skal være ukens høydepunkt for barna. For å få til dette, prøver vi å rekruttere de beste medarbeiderne til nettopp dette arbeidet. Vi jakter på det beste tilgjengelige undervisnings-materiellet og vi prøver å gjøre lokalitetene, aktivitetene og teknikken så ”up to date” som mulig. Dette har blant annet ført til en investering i Lekeby. Lekeby er en innendørs leke-landsby i miniatyr, som brukes av Lekeland barnehage på dagtid, til bursdags-utleie på kveldstid og av søndagsskolen på søndager.

Betels søndagsskole-leder Svanhild Pettersen forteller at Betels søndagsskole samler 30-60 barn hver søndag. Barna deltar i gudstjenesten den første halvtimen. Kl. 1130 starter søndagsskolen fordelt på tre grupper, Small (3-5 år) Big (1-3 klasse) og Bigger (4. Klasse opp). Selve samlingen består av sang, bønn, bibelhistorie, drama, lek/aktiviteter og konkurranse. Historiene er nok mange av de samme som på den ”gamle søndagsskolen”, men virkemidler, sangene og kreativiteten i formidlingen har utviklet seg. Dagens barn bombarderes av inntrykk, så vi jobber hardt med å fange deres oppmerksomhet og nysgjerrighet.
Svanhild tror at mange i foreldre- og besteforeldre-generasjonen selv har opplevd det trygge og gode i å få gå søndagsskolen som barn. Vi tror mange ønsker å gi sine barn og barnebarn det samme. Til alle disse vil vi si at dere er hjertelig velkommen til å ta deres barn og barnebarn med på en av søndagsskolene i Riska. Vi lover å ta godt vare på dem, sier Svanhild med et lunt smil om munnen.

FAKTABOKS
Betel – Søndagsskole. Søndager kl 1130
Kontaktperson: Svanhild Pettersen
E-post: svanhild@betel.no
Telefon:

Lauvås bedehus – Søndagsskole. Søndager kl 1000
Kontaktperson: Magne og Kristin Lauvås
E-post: magne.lauvaas@hotmail.com

Riska bedehus – søndagsskole. Annenhver søndag kl 1100
Kontaktperson: Hilde Hetland
Mob. 97175797

Riska Kirkes søndagsskole. Søndager kl 1100
Kontaktperson: May Brit Merland Arnø
Telefon: 98405006
E-post: may.brit.arno@sandnes.kirken.no

Riska misjonshus søndagsskole. Annenhver søndag kl 1030
Kontaktperson: Torbjørg Kari Brennsæter
Telefon: 47232211
E-post: torbjoerg-kari@brennsaeter.net

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS