logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Onsdag 5. oktober  2022 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 LIONS: Røde Fjær
Onsdag 31.12.14
Utfordrende digital hverdag

LES MER OM LIONS RØDE FJÆR (EKSTERN LENKE)

Barn blir født inn i den digitale verden og lærer seg å kjenne denne fra de er små.
Overalt omgås vi skjermer i alle varianter og størrelser. Fra smarttelefoner, nettbrett og PC-er kan vi døgnet rundt hente informasjon, holde kontakt med andre, spille og la oss underholde. Det finnes nærmest ingen grenser for hva vi kan gjøre, og ennå har vi nok bare sett begynnelsen. Røde Fjær-aksjonen i februar samler inn penger til holdningsskapende arbeid blant barn og unge.

For både barn og voksne er det mange utfordringer relatert til den økende bruken av ”skjermen”. Foreldre opplever mange dilemmaer i forhold til barns bruk av digitale medier.

En jungel av muligheter
Boken "De viktige årene" fra Det er mitt valg har både fått et nytt utseende og utvidelse av innholdet. Et av de nye kapitlene heter ”Vår digitale verden” og handler om hvordan vi kan hjelpe og støtte våre barn i dette komplekse universet av muligheter og utfordringer. Kapittelet gir tips til foreldre om hvordan man kan forholde seg til og snakke med barna om temaer som sosiale medier, nettvett, mobbing og overgrep på nettet. Den er også informativ i forhold til aldersgrenser, tidsbruk og spillavhengighet. For at voksne skal kunne diskutere disse temaene er det viktig å sette seg inn i hva som er hva i den digitale verden. På den måten kan man holde seg oppdatert og kommunikasjonen med barna går lettere da man snakker det samme språket. Kapittelet i boken inneholder mye fakta som kan være til god nytte under samtaler med barn og unge.

Mobbing på nettet
Mange barn vegrer seg for å si ifra om mobbing, enten de selv blir mobbet, ser at andre blir mobbet, eller at de selv mobber andre. Den som blir mobbet, eller ser andre bli mobbet, er redd for å bli sett på som en som sladrer. De er redd for at mobbingen derfor blir verre. Mobbing foregår på ulike arenaer. Nettet og sosiale medier har de siste årene dessverre blitt et av de stedene der mobbing foregår i større og større omfang. Skal man si noe stygt om en annen er det mange som har en lavere terskel for å gjøre dette på nettet, da man ikke står ansikt til ansikt med den personen man sier nedlatende ting til. Mobbingen kan utføres til alle døgnets tider og den som mobber kan nå mobbeofferet overalt. Noe som i tillegg gjør det mer komplekst er at det også finnes applikasjoner som gjør at man kan sende meldinger anonymt til hverandre. Boka inneholder råd til hvordan foreldre kan forholde seg til dette vanskelige temaet, hvordan man bør handle og også hva lovverket sier om nettmobbing.

Nettvett
Det snakkes mye om nettvett og viktigheten av at barn og unge lærer seg å manøvrere i dette store og uoversiktlige landskapet. Barn blir født inn i den digitale verden og lærer seg å kjenne denne fra de er små. Når det gjelder oss voksne har mange lært seg mye om dette feltet i voksen alder, mens andre vet enkelte ting. Ikke alle voksne vet hvordan de skal forholde seg til alle de mulighetene og utfordringene som det digitale livet gir oss. Derfor kan nettvettregler være nyttige både for barn og voksne. Mange foreldre bretter ut privatlivet sitt på sosiale medier. Her dokumenteres alt fra hvilken mat vi spiser, vin vi drikker, hva vi har gjort og også bilder av barna våre fra de er små. Enkelte barn har hele sin oppvekst dokumentert på foreldres Facebook-sider eller blogger. Dette kan i verste fall få negative konsekvenser for barnet som mobbing. Boka inneholder nettvettsregler og forslag til hvordan man diskuterer disse med barna.

Må ikke svartmales
Mange foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til barnas bruk av ”skjermen” Hvor mye tid kan de ”sitte” på dataen hver dag? Kan 10åringen få sin egen Facebook-konto? Hva sier lovverket om overgrep på nettet? De viktige årene gir mange tips og råd. Den er ment som en veileder og støtte til å få i gang de gode samtalene. Her kan man også se hvilke retningslinjer og aldersgrenser som gjelder for dataspill og filmer. Mange foreldre føler et press i forhold til disse spørsmålene, da barna gjerne bruker argumenter som om at alle vennene får lov til å spille det spillet eller se den filmen.

Samtidig er det viktig å nevne at den digitale verdenen ikke må svartmales. Vi må være klar over det som kan være negativt, men samtidig også lære oss å se alle de positive sidene som den åpner opp for oss. Her kan vi oppleve lek og læring, pleie vennskap og relasjoner, øve samarbeid og andre sosiale ferdigheter. Ved at foreldre har en god oversikt over hva som rører seg der ute og hva som opptar barna i den digitale verden, kan man ha mye glede i de mulighetene som den tilbyr. Dermed kan voksne også på dette området være med å forebygge, der ”bygging” er den viktigste delen av ordet, som Reidar Hjermann sier på baksiden av boka. En god barndom er med på å bygge et trygt og integrert menneske som gjør gode valg for seg selv og andre.

8. februar går bøssebærere rundt i hele riskabygda for å samle inn penger til Lions-opplegget DET ER MITT VALG, som driver med holdningsskapende arbeid blant barn og unge.

Tekst: Stig R. Jensen
Bilde: Trond Rekstad

SØK

VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS