logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Mandag 25. januar  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 TETTSTEDET HOMMERSÅK: Historikk
Mandag 27.05.02
Historien om Marahålå

1846 forlot familien Smeland Åseral i Setesdal. De gikk på slump vestover. Det var "dårlig utkomme" på heimtraktene, men de håpet det kunne være bedre lenger vest. De havnet på Røyrmyr, senere kalt Lundekvam, på grensen mellom Høle- og Hetland kommune.

Det var på ettervinteren, og sønnen Ola var 5 år gammel. Der var fortsatt snø, men Ola var liten og lett og gikk for det meste oppå snøen. De andre var større og tyngre og gikk og vasset til knes i snøen. Det var derfor sikkert fristende og slå seg ned på Røyrmyr. En lun fin plass men slett fin mark hvor snøen for det meste var smeltet bort.

Bodde under steinheller
Familien bodde først under en steinheller, men senere bygde de et steinhus der murene fortsatt er relativt godt bevart. Det skal være holdt bryllup i dette huset. Ola var anefar til en av familiene på Hetland.

Ca 100 meter lengre vest ble det bygget et kombinert bolighus og låve i ett, se bilde. Bygningen som var i tre er nå helt borte. Bare litt av ruinene er tilbake.
Etter familien Smeland har det bodd flere her, blant annet "Lars i Marahålå" (Merrahola). Navnet Marahålå skriver seg fra en hest som skal ha druknet nordvest i myra. Historien er fortalt av nå avdød person fra Øvre Hetland.
Grensen mellom tidligere Hetland- og Høle Kommune gikk mellom disse to brukene. Det "nye" bruket lå i Hetland Kommune, mens det gamle låg i Høle Kommune.

I 1870 bodde Erik Knutsen på Hetlandsiden. Han ble betegnet som "Husmand under Hetland i Riskakverv". I 1875 kan en finne at han bodde på "Plass Rørmyr". I 1891 ble han omtalt som "omreisende Handelskarl, kjøper og sælger forskjellige slags Tøyvarer" og i 1900 som "Husmand og Kurvemager".

Oppkalt etter husmannen
I ca 1908 ble begge "husmannsplassene" solgt til Ola Lundekvam, derav navnet "Lundekvam". Husmannsplassen på Hetland sin side av kommunegrensen ble skilt ut av felleseie til garden Hetland. Den ble betegnet som "Husmansplads under Gaarden Hetlands samtlige Brug". Det var her familien Lundekvam bodde. Bruket på østsiden var "husmannsplass" under Store Auklend eller Vårlid-garden som ligger under Vårlivarden.

Atter noe senere var det bare bruket på Hetlandsiden som var bebodd, men disponerte også bruket på Hølesiden. De brukte ofte uttrykket "nei nå må eg te Høle og je kalvane mad" når de skulle fore dyra som var på Hølesiden.

Fiske i Måketjernet
I tillegg til gardsdrift og sannsynligvis også jakt ble det drevet fiske i Måketjernet.
Ola var anleggssmed og steinhogger. Han har hugget steinen med inskripsjonen "TOLLBOD", som den dag i dag står på veggen over inngangsdøra til "Tollboden" i Stavanger. Av finere "kunstverk" har han hugget et hestedrikkekar som sto på Nytorget (Hestetorget) i Stavanger. Dette, eller tilsvarende, står i dag utenfor Bredahlbygget i Klubbgaten i Stavanger.Ta en kikk på dette og se hvilket eminent arbeid som er utført. Ola hugget og murte også grunnmuren til den gamle skolen som ble bygget ved "Krossen" på Hommersåk. Skolen ble revet i 1987.

Fraflyttet på 50-tallet
Garden ble fraflyttet i 1953. I dag er det bare ruiner som ligger igjen og forteller om en svunnen tid. Den siste som bodde her var Karl Johansen, på folkemunne "noreveen". Han arbeidet på mølla til T. Skretting.

Av Sverre Olav Berge

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS