logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Tirsdag 28. september  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 LIONS: Eruba-prosjektet
Mandag 16.05.11
250.000 riskakroner til døveskole i Uganda


Parlamentsmedlem Gabriel Aridru og rektor Sebastian Zoyia Enzama inspiserer det nye internatet ved døveskolen i den ugandiske landsbyen Eruba. Pengene til internatbygget kommer fra Riska.

Av 844 elever ved Eruba Primary School, er 49 døve. Under åpningsseremonien sang de på døvespråk.
Døvhet er et stort problem i det afrikanske landet Uganda. Lions Club Sandnes/Riska har brukt 250.000 kroner på å bygge et internat ved en skole for døve i landsbyen Eruba.

Fredag 18. mars var en stor dag for de døve elevene ved Eruba Primary School i det nordvestlige Uganda. Da ble nemlig et flunkende nytt internatbygg åpnet. Snorklipper var Einar Varaas fra Lions Club Sandnes/Riska, som har bevilget penger til prosjektet.
Det lutfattige øst-afrikanske landet er plaget med svært lav levealder, blant annet på grunn av den fryktede malariasykdommen, som spres via mygg. Medisinen som brukes for å kurere malaria, er av dårlig kvalitet. En vanlig bivirkning er døvhet. Denne lidelsen rammer svært mange barn.

Nederst på næringskjeden
I et land praktisk talt uten sosiale fallnett, vil døve og andre funksjonshemmede komme svært dårlig ut både hva jobb og utdanning angår.
- De aller fleste ender opp med å leve på nåde fra familiemedlemmer, som kanskje allerede lever på eksistensminimum. Det å gi disse menneskene mulighet til utdannelse – og dermed utsikter til jobb – er svært viktig, sier Einar Varaas.
Lions Club Sandnes/Riska har tatt konsekvensen av denne problemstillingen. I forbindelse med klubbens 25-årsjubileum i 2009 ble det bevilget 250.000 kroner til døveavdelingen ved landsbyskolen Eruba Primary School. Pengene skulle gå til et flunkende nytt internatbygg, og en inngjerdet jordbruksparsell, ved skolen.

Landsdekkende nyhet
”Norwegians build dorm for the deaf” var overskriften i den landsdekkende dagsavisen New Vision etter åpningen av internatet. Åpningen var å regne som en så stor begivenhet at parlamentsmedlemmet Gabriel Aridru fra regjeringspartiet National Resistence Movement (NRE) var invitert til å delta. Han klippet snoren til internatet sammen med riskabuen Einar Varaas.
- Vi takker for den norske støtten til døveskolen, og vi håper på fortsatt godt samarbeid, sa Aridru i sin tale.
I parlamentet kjemper han de svakes sak.
- Utdanning og helse er viktige problemstillinger som vi har fokus på. I parlamentet er det slik at hvert parlamentsmedlem driver lobby for sitt geografiske område, og jeg har tro på at vi skal klare å skape forbedringer i vår del av landet, forklarer Aridru.

Ingen selvfølge
Utdannelse er ingen selvfølge i et lutfattig land som Uganda, hvor retten til utdanning riktignok er lovfestet, men hvor utgiftene til skoleuniform, lunsjmat og eksamenspapirer er så høye at mange foreldre ganske enkelt ikke har råd til å sende barna på skole. Skolebygninger er også mangelvare, så ofte foregår undervisningen under et tre eller et primitivt halvtak av strå i landsbyen. Slik var det også i Eruba, før Lions tok initiativ til å forbedre forholdene ved barneskolen. Takket være innsats fra den lokale Lions-klubben i Arua og Lions sin studentklubb i Bergen, har det i årenes løp kommet både klasserom, latrine og kjøkkenbygg.

49 døve
Skolen har 844 elever. 49 av elevene er døve, og disse er innlosjert på skolen. Behovet for et skikkelig internat var påtrengende, og det var i denne forbindelse Lions Club Sandnes/Riska ble spurt om å bidra.
- Lions har som mål å støtte prosjekter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Derfor syntes vi at en gave til barneskolen i Eruba var en fin markering av 25-årsjubileet vårt, smiler Einar Varaas, som var primus motor for prosjektet. Med seg til den vesle landsbyen hadde han både t-skjorter og fotballer. Sistnevnte fremkalte jubelbrøl da de ble delt ut mot slutten av åpningsseremonien.
- Svært få barn i Uganda har leker. Ofte bruker de ei tomflaske, et sykkeldekk eller noe annet skrot å leke med. Fotballene på Eruba-skolen bestod av tøyfiller som de hadde knyttet sammen til en ball. Så jeg kan godt forstå hvorfor de jublet da de fikk baller av oss, sier Varaas.

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS