logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Tirsdag 28. september  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 RISKADAGENE: Riskadagene 2009
Torsdag 30.04.09
Tønes i Riska gamle kirke


Frank "Tønes" Tønnesen opptrer under Riskadagene.
Sokndals store visesønn kommer til Riska gamle kirke søndag 14. juni under Riskadagene. Tønes har gitt ut mange underfundige plater, har vært aktiv på revyscenen, og er i disse dager klar med nok en plate. Den kommer muligens til å hete Sop-i-hop.

- Vi holder på med coveret nå. Det er litt rester fra forrige plate, noen vi har spilt inn på nytt, og noen liveopptak. Det er ikke en ny plate, men samtidig så er det jo det, sier Frank Tønnesen som er hans egentlige navn. Han er nesten like underfundig å snakke med som han er på plate.
- Det er litt sånn sop-i-hop, altså?
- Ja, vi hadde faktisk tenkt å kalle den akkurat det, Sop-i-hop. Når du først nevner det, så er det vel det den skal hete, grubler Tønes.
- Men det er ikke så sprikende som det kan høres ut, presiserer han, og understreker at selv om materialet kommer fra litt her og der, så kommer platen likevel til å framstå som en helhet.
- Denne plata kommer nok til å inneholde et overskudd av ”løgnassanger”. Den forrige var litt blanding av løgnas og fint. Noen av sangene stammer fra revyscenen, noen er overskuddssanger fra forrige plate. Noen av sangene mine har kanskje ikke vært så tilgjengelige fordi de bare har vært å finne på single. Nå har jeg tatt noen av dem med på denne platen. Dessuten blir det to livespor fra 2005. Da spilte jeg to sanger live med kringkastingsorkesteret, sier Tønes, og legger ikke skjul på at han selv synes det er imponerende.
- Den ene av disse ble også vist på fjernsynet. Det var ”det kan kje ver helsikt”.

Studio med lydbånd
Tønes stiller med enkel besetning i Gamle Riska Kirke. Det blir Erlend Aasland på banjo og Kjell Gudmestad på steelgitar.
- Jeg vet ikke helt hvordan det blir med denne besetningen. Det er litt annerledes å ikke spille med bassist, men jeg tror det blir bra, sier Tønes avslappet.
Den nye platen har han spilt inn i Gunnar Tønnesen sitt studio i Klepp. Selv om dette er et moderne studio, holder lydtekniker Tønnesen seg til noen gamle prinsipper. Som for eksempel analoge lydbånd.
- Var det et bevisst valg av deg å velge et studio som fortsatt har gammelt utstyr?
- Ja, på et vis. Vi tar opp på bånd. Det er han en av de få som fortsatt driver med. Det er litt på gamle måten sånt sett. Men han har jo også mye moderne utstyr. Vi spilte inn de to første platene her, og de to andre litt forskjelllige steder. Da vi skulle lage den forrige, gikk vil tilbake til Gunnar. Vi kjenner ham godt, og følte at vi kom hjem. Vi liker godt å jobbe med Gunnar. Han kjenner oss såpass godt etter hvert, så vi trenger ikke slite med det. Ting går enkelt, og han er veldig flink, sier Tønes fornøyd.

Spesielt med kirke
- Er du klar for å gyve løs på neste plate nå?
- Jeg klarer nok ikke å holde det tempoet. Nå har jeg gitt ut en i fjor og en i år. Men jeg er nokså klar for å skrive nye låter, men kan ikke helt si når neste plate kommer, sier Tønes.
- Hvordan ser du på at konserten i Hommersåk skal være i en kirke?
- Det er alltid litt spesielt å spille i en krike. Det er liksom helt annerledes enn å spille på en lørdags kveld på et utested. Og med den besetningen blir det nok litt enkelt på et vis.
- Har du spilt i Hommersåk før?
- Ja, jeg har spilt på Bryggen på en eller annen tilstelning, men det er noen år siden, minnes Tønes.

Per Ebbe Helberg er ansvarlig for konserten med Tønes. Han gleder seg til visesangerens konsert.
- Vi synes det er kjekt å kunne presentere denne artisten. Han har fått et oppsving nå i det siste, og spilte på bransjetreffet Bylarm i februar. Da fikk han mye bra tilbakemeldinger. Med to utgivelser på kort tid, så er Tønes inne i en produktiv periode. Han er en usedvanlig god låtskriver. En av låtene hans, Bonde, ble av NRK Rogaland kåret til Rogalands beste låt i fjor. Tønes bruker mye humor, det er han mest kjent for. Han har erfaring fra revyscenen. Men det er både skjemt og alvor i sangene. Han har nemlig også en melankolsk side, og på konserten får vi nok litt av begge deler, tipper Helberg.
- Tønes er fra Sokndal, og i visene har han mange betraktninger fra bygdesamfunnet og sine egne omgivelser. Det er nok mange som vil kjenne seg igjen i både karakterer og hverdagsliv. Alle bygder har de samme rare skruene. Så synger han jo på Sokndal dialekt. Jeg har hørt mye på platene, og vært på flere konserter. Jeg gleder meg, og tror han vil passe godt inn i kirken, spår Helberg. Konserten begynner klokken åtte, og det blir billettsalg i døren.

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS