logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Mandag 18. januar  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 TETTSTEDET HOMMERSÅK: Turforslag
Onsdag 08.01.03
Turforslag: Hommersåk – Maudland - Lundekvam

Fotturer i Sandnes

Maudlandsgården ble nedlagt i 1985

Stemmen er en vakker parkidyll i sentrum av Hommersåk. Klubbhuset til Riska Lions til venstre i bildet
Lundekvam kan være målet for en kultursti fra Vågen, langs Frøylandsbekken og forbi Måketjern. På veien passerer man blant annet de restaurerte kvernhusene og den nedlagte Maudlandsgården, hvor det i sin tid bodde opptil et dusin personer.

Turen som her beskrives, kan gjøres både kortere og lengre. Vår anbefaling er å parkere ved Hommersåk kai, og spasere oppover til Maudland, via Kvernhusene og Frøylandsbekken. Fra Maudland går turen opp til Maudlandsgården, derfra til Lundekvam og ned mot Øvre Hetland. Fra Øvre Hetland går det asfaltvei ned til Hommersåk sentrum og kai.

Følg Kaiveien opp til Stemmen, og ta inn på turstien skiltet mot ”Kvern” gjennom dette vakre parkområdet, som ligger like ved Riska gamle kirke. Kirken er en hvit trekirke, bygget i 1877. I 1999 ble den erstattet med den nye Riska kirke på Hesthammaren.

Turstien forbi Stemmen strekker seg opp mot Maudland. På veien går du parallelt med Frøylandsbekken, som leder vannet fra Frøylandsvatnet til Stemmen. Langs bekken stod det på 1700-1800-tallet et dusin kvernhus på rekke og rad. Ett av disse er restaurert og fungerer som museum sammen med et tilhørende tørkehus. Det meste kornet kom fra Stavanger, ble malt og returnert igjen som mel. All transport foregikk med ro- eller seilbåter. Disse båtene ble kalt ”mellarbåter”.

Noen hundre meter etter kvernhusene begynner en asfaltert sykkelsti som leder opp mot toppen av Maudland. Følg sykkelstien forbi Maudland skole, til den blir avløst av en grusvei. Grusveien leder opp mot Maudlandsgården, som danner et naturlig utgangspunkt for fotturer i området. Gården har vært i drift i flere perioder, fra middelalderen fram til vår tid. Den ble fraflyttet etter svartedauden, og lå brakk i 250 år før gårdsdriften ble gjenopptatt rundt 1604. Nelly Njærheim var den siste beboeren på Maudlandsgården. Hun døde i 1985.
Fra Maudlandsgården er det merket tursti mot Lundekvam, som også var et gammelt gårdsbruk. Fra begynnelsen på 1800-tallet var det to husmannsplasser på dette stedet, hvor grensen mellom kommunene Hetland og Høle gikk i sin tid. På veien opp passerer du Måketjern, en perle av de sjeldne. Her er det mulig å bade og slå opp telt. Fiske er også mulig, men det er først og fremst ål man kan fange i tjernet.

Lundekvam kalles på folkemunnen ”Marahålå”. Det hevdes at en hest (ei merr) druknet i myra til venstre for huset. Derav navnet. Her er det store, fine marker, og om høsten er det mulig å plukke epler fra frukthagen på stedet. Fra Lundekvam følger du en naturlig sti som avløses av en traktorvei ned til Øvre Hetland. Traktorveien går over i en grusvei nær Vårlund, som er en nedlagt leirskole. Fra Vårlund er det kort vei ned til bebyggelsen. Grusveien avløses av en asfaltvei som leder ned til Hommersåk sentrum.


Tom Gaudland

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS