logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Onsdag 5. oktober  2022 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 TETTSTEDET HOMMERSÅK: Historikk
Søndag 12.08.07
Barbro var ei godt menneske

Gudveig Bergly og Solveig Paulsen hadde sin første skuledag i 1940. Mora Barbro hadde snakka med læraren, Hans Kjønaas. Spørsmålet var om Gudveig kunne venta eit år med skulestart. Svaret var ja, sjølvsagt, det var så lang veg til Maudlandsgarden, ein heil time å gå for ungane. Slik gjekk det til at søstrene Gudveig og Solveig gjekk saman alle åra i det skulehuset som nå er fjerna.

LES MER »

Torsdag 12.07.07
Det å bli gammal i gamle dager: Historikk om Riska Aldersheim

Noe av det første en kjenner til angående aldersheimen i Riska, var fra et årsmøte for a/s Riskafjord i 1927. Det hadde vært et godt driftsår for selskapet, og en skulle dele ut noe av overskuddet til forskjellige gode formål i bygda. Per Haualand nevnte da at bygda trengte et gamlehjem, og at det kanskje burde vært satt av et pengebeløp til dette formålet.

LES MER »

Tirsdag 12.06.07
Bakgrunnen for tettstedet Hommersåk

Riska-bygda ligger lunt til mellom to fjellrekker, og med sjøen mot nord. Her har det alltid vært et godt sted å bo, og utgravninger har vist at det tidlig bodde folk her i steinalderen.

LES MER »

Tirsdag 23.01.07
Fra guttekorps til skolekorps

Den 21. februar 1952 ble Hommersåk korps formelt stiftet. Dette var forløperen til det vi i dag kjenner som Hommersåk skolekorps.

LES MER »

Mandag 03.07.06
Ulukka med kverna

Alle kjenner til at det fra gammal tid var kverndrift i Frøylandsånå. Men det var kverndrift i andre bekker og. Fra Fjogstadvatnet er eit bekkefar med restar etter kvernhusdrift. Til den siste Hogstadkverna knytter det seg ein tragedie.

LES MER »

Fredag 02.06.06
Da byfolket flyktet med båtene og ble Riska-buer

Nordmenn var ikke ukjente med krigen som raste i Europa. Frivillige hadde deltatt i den spanske borgerkrigen og i vinterkrigen mellom Finland og Sovjet i 1939-1940. Likevel kom det tyske overfallet som et sjokk, både for norske myndigheter og for befolkningen.

LES MER »

Søndag 15.05.05
17. mai før og nå

Barn jubler i gatene. Hurra-rop stiger over forsamlingen. Alle gleder seg. Nasjonaldagen har vært feiret mange ganger i Riska.

LES MER »

Fredag 01.10.04
Ei bygd i utvikling

På slutten av 1800-tallet var det ikke mer enn en håndfull hus nede i Hommersåkvågen, og rundt omkring i Riska var det stort sett bare spredte gårdsbruk. Men dette har endret seg radikalt.

LES MER »

Onsdag 15.09.04
Fra møbelfabrikk til skole

Hommersåk skole var fra gammelt av et tradisjonelt skolehus plassert et steinkast fra Stemmen. Men så ble det behov for mer plass, og da var den nærliggende møbelfabrikken god å ha...

LES MER »

Onsdag 01.09.04
Industribygda Riska

Industri- og håndverksbedrifter har florert i Riska. Mølla er velkjent, treskofabrikken likeså. Men det har også vært sildeoljefabrikk, ullvarefabrikk, tønnemakerverksted og båtbyggeri. Alle disse er saga blott i dag, men historien lever likevel videre.

LES MER »

Søndag 01.08.04
Historien om Leo Grabowsky Niungeniekel

Gjemt i en jordhytte på Li, lå polakken Leo Grabowsky Niungeniekel de siste krigsårene. På flukt fra tysk fangenskap, og med en dødsdom hengende over seg.

LES MER »

Torsdag 01.07.04
Dagligvarehandel i Riska

Mange har prøvd seg på kolonialvarehandel i Riska, men få lyktes så godt som Handelslaget og Sævareid.

LES MER »

Torsdag 01.01.04
Gårdene på Hetland

Navnet Hetland stammer fra hassel (hesli), og det betyr at det har vært rikt med hasselnøtter her som folk på de tidligere gårdene i bygda har sanket.

LES MER »

Torsdag 27.11.03
Jul hos "hu Nelly" på 70-tallet

Nelly Njærheim, bedre kjent som "Maudlandskånå", bodde på Maudlandsgården fram til hun døde i 1985. Folk som har bodd i bygda noen år har sterke minner om "Maudlandskånå", og noen av disse minnene skriver seg fra juletider.

LES MER »

Torsdag 07.08.03
Den gamle landhandelen i Vågen

Mye tyder på at huset ved den gamle kraftstasjonen innerst i Hommersåkvågen rommet en landhandel før i tida. Allerede i 1878 hadde Rakel Elisabet Einarsen skaffet seg handelsbrev og etablert butikk i bygda. Butikken var i kjellerlokalet til det vesle huset rett ved ånå innerst i Vågen. Rakel Elisabet Einarsen var opprinnelig fra Varhaug, men begynte i tjeneste hos Andreas Monsen i Hommersåk i 1875.

LES MER »

Fredag 12.07.02
Grindavatnet

Grindavatnet forsynte i sin tid Sandnes, Sola og Forus med vann. I dag ligger vannverket i Hommersåk som et historisk monument i et flott naturområde.

LES MER »

FLERE:
» Haga Buss - en buss for alle
» MS Riskafjord II
» Riska gamle kirke
» Historien om Marahålå
» Kvernhusene i Frøylandsbekken
» Sagen og båtverftet


SØK

VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS